A Budapesti MOL Campus: Fenntarthatóság új szintre emelve - Officelife

A Budapesti MOL Campus: Fenntarthatóság új szintre emelve

MOL lobby

A fenntarthatóság kritikus fontosságú a vállalkozások mindennapjaiban, egyre nagyobb szerepe van abban, hogy támogassa a vállalat környezetvédelmi törekvéseit és társadalmi felelősségvállalását. A budapesti MOL Campus a fenntarthatóság egyik kiváló példája, ahol az energiahatékonyság és az innováció összefonódik a mindennapokban.

Fenntartható tervezés és energiahatékonyság

A MOL Campus tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak a fenntartható tervezésre és az energiahatékonyságra. Az épületek megújuló energiaforrásokkal működnek, például napelemekkel és geotermikus fűtésrendszerrel. Intelligens épületvezérlő rendszerekkel optimalizálják az energiafelhasználást, többek közt a világítás és a hűtés automatikus szabályozásával. A zöldtetők és a szűrőrendszerek javítják az épületek energetikai teljesítményét és a levegő minőségét. Emellett a cég 900 négyzetméternyi napelemet is telepített a házra, amely az éves áramellátás 5%-át elégíti ki. Az épületben a szürke és esővíz 100%-os felhasználásra kerül.

Közép-Európa kilencedik legmagasabb épülete 86 ezer négyzetméter nettó alapterületen fekszik, amely 12 focipályának felel meg. Összesen 23 liftet épített be az épületbe, s ezek közül több van, amely 5 métert tesz meg másodpercenként, így a teljes belmagasságot alig fél perc alatt teszi meg. A irodaházban 7 lépcsőház épült, összesen 2700 lépcsőfokkal.

MOL triplet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A modern és innovatív épület a MOL vállalatcsoport központja, amely nemcsak lenyűgöző külsővel rendelkezik, hanem belső tereiben is forradalmi megoldásokat kínál.

A létesítményt 30 ezer négyzetméternyi üveghomlokzati felület fedi, amely a munkaállomások mintegy 86 százalékát természetes fénnyel látja el. Az irodák kialakítása az ABW (Activity-Based Workplace) modellt követi, azaz egy-egy munkavállaló adott feladatától függően maga dönthet a munkakörnyezetéről, és ezt bármikor rugalmasan változtathatja. A toronyrészben hármas egységek, úgynevezett tripletek adnak otthont az egyes szervezeti területeknek. Az épületben 2500 fix íróasztalhely van, de alkalmas arra, hogy még ezen felül további 2000-2500 dolgozónak is helyt adjon.

A tavalyi év legnagyobb irodakialakítási projektjében a Neudoerfler kitüntetett szerepet vállalt, a mobil bútorok jelentős részét mi szállítottuk.

Ergonomikus munkaállomások

A MOL Campus tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak a dolgozók kényelmére és egészségére. Az ergonomikusan kialakított munkaállomások támogatják a helyes testtartást és minimalizálják az ülőmunka okozta egészségügyi problémákat. A Neudoerfler Planmöbel Unit Slim állítható magasságú munkaasztalok lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy állva is dolgozhassanak, a kényelmes székek támogatják a hatékony és egészséges munkavégzést, ülő pozícióban.

Rugalmas terek

A hagyományos irodai kialakítás helyett a MOL Campus teret biztosít a rugalmassághoz és a co-workinghez. Az irodai terekben vannak úgynevezett “open space” területek, ahol a Planmöbel Unit bench asztalai találhatóak, itt a dolgozók könnyen kommunikálhatnak egymással, ötleteket oszthatnak meg és együtt dolgozhatnak. Emellett vannak még

  • további kisebb munkaterületek,
  • a koncentráltabb munkavégzésre alkalmas individuális terek,
  • akusztikus Planmöbel UNIT paravánokkal elválasztott munkaállomások,
  • konferenciatermek,
  • focus roomok,
  • és inspiráló közösségi terek is.

Fenntartható megoldások

Az irodaterek kialakításakor is ügyeltek a környezetbarát anyagok használatára: az újrahasznosított anyagokból készült bútorok – mint például a Planmöbel Unit PET filcből készült paravánjai – csökkentik az épületek ökológiai lábnyomát és hozzájárulnak a fenntartható irodakoncepcióhoz.

MOL belső MOL belső 2

A Neudoerfler gyártási technológiájában is törekszik a fenntarthatóságra. A termékek előállításakor odafigyel az energiahatékonyságra és a környezeti terhelés minimalizálására. Hosszú élettartamú, minőségi, tartós irodabútorokat gyárt, amely már önmagában minimalizálja a hulladékképződést. Sőt, a cég elkötelezett az optimális hulladékkezelési gyakorlatok iránt is. A gyártási folyamat során keletkező hulladékot minimalizálja és a lehető legjobban újrahasznosítja, például a gyár fűtésére használható briketteket készít belőle.

mol neudoerfler fenntarthatóság

A cég emellett figyel a szállítás és logisztika fenntarthatóságra gyakorolt hatásaira is. A vállalat törekszik az optimális csomagolási módszerek alkalmazására. Ennek érdekében nem használ csomagolóanyagokat a bútorok kiszállítása során, azokat speciális takarókba csavarva helyezik fel a kamionokra, amelyek aztán visszakerülnek a gyárba, a következő szállításnál pedig újra felhasználják őket. Ezen felül a törekszik a közlekedési és szállítási folyamatok hatékonyságára a karbon lábnyom csökkentése érdekében. A Neudoerfler gyár közelsége (250 km) nagy előny a hazai fogyasztók számára ebben a tekintetben is.

MOL tárgyaló

A budapesti MOL Campus bútorozása figyelemre méltó innovációkat és lenyűgöző megoldásokat kínál. Az ergonomikus munkaállomások, a rugalmas terek, a fenntartható megoldások, az inspiráció és művészet, valamint a kényelmes közösségi terek mind hozzájárulnak a dolgozók kényelméhez, jólétéhez és hatékonyságához. Ez a lenyűgöző irodaház nemcsak a MOL vállalatcsoport székhelye, hanem egy modern irodaélmény, amely inspirálja és támogatja az alkalmazottakat.

Büszkék vagyunk, hogy a részesei lehettünk!