Bútorok fertőtlenítése - profi tippek, hogy mindenhol tisztaság legyen - Officelife

Bútorok fertőtlenítése – profi tippek, hogy mindenhol tisztaság legyen

A Covid-19 koronavírus elterjedése minden eddiginél fontosabbá tette a higiéniai szempontokat az irodákban is. A bútorok takarítása, a szövetek tisztítása folyamatos fontos feladattá vált. Alábbi összefoglalónkkal ebben szeretnénk a segítségükre lenni.

 Szennyezett bútorok kezelése

Többféle kutatás foglalkozott azzal, hogy Covid-19 mennyi ideig marad életképes a különböző felületeken, de nincs általánosan elfogadott irányelv. Papíron, fán és szöveten 48, rozsdamentes acélon és műanyagon akár 72 órán át életképes maradhat. Ha felmerül a gyanúja, hogy egy bútor koronavírussal fertőzött, úgy ne használjuk legalább 48-72 órán át.

A sima felületek (fa, fém, műanyag) folyamatos tiszítása kiemelten fontos, főleg, ha kilincsről, ajtónyitó fogantyúról, pultról vagy olyan felületről van szó, melyet sűrűn kézzel érintenek. Ezt megtehetjük zsíroldó-fertőtlenítő tisztítószerekkel. Az antibakteriális vagy antivirális szerek használatát nem ajánlják az egészségügyi szervezetek, mert használatuk rezisztens baktériumok kialakulását eredményezheti. Hatékonyságuk kétséges és környezetszennyezők is lehetnek.

Bútorszövetek fertőtlenítése

Poliészter szöveteket etanollal fertőtleníthetünk a vírus elpusztítására, illetve szappanos vízzel tisztíthatunk. Gyapjú szövetek esetén legjobb érintetlenül hagyni a bútort, de ha feltétlenül szükséges, akkor az etanolos fertőtlenítés jöhet szóba, bár az megfosztja a gyapjút a lanolintól és foltokat eredményezhet. Opció még az UVC vagy germicid lámpa használata is.

 

Források:

https://koronavirus-kisokos.eu/

https://www.gabriel.dk/en/about-gabriel/news/62188/62188