Mitől fenntartható egy bútor? - Officelife

Mitől fenntartható egy bútor?

Mitől fenntartható egy bútor?

Szeretnéd, ha nem csak élelmiszer vagy ruházati cikk vásárlásakor tudnád egy zöld opció mellett letenni a voksod? Cikksorozatunk segít kiigazodni, hogy tényleg felelős döntést hozhass bútoraid kiválasztásánál is!

 

Miért fontos a zöld bútor?

Tudtad, hogy egyetlen döntés, amit bútorvásárláskor hozol meg valójában sok száz élelmiszer vásárláskor meghozott jó döntéssel ér fel? Illetve fordítva is igaz ez! Amikor egy „junk bútor”-t választasz esetleg csak az ára miatt, akkor mintha egész évben nem foglalkoztál volna a nejlonzacskók, szívószálak és műanyag poharak elkerülésével. Pedig egy egész éven át odafigyelni, hogy mindig legyen nálad textil szatyor, fém pohár és bambusszívószál mennyivel több energia! Légy tudatos a nagyobb döntésekben, mert ezek nem csak a pénztárcád szempontjából, hanem a bolygónk szempontjából is hosszútávú következményekkel járnak. Nézzük meg mit kell szem előtt tartanod, amikor felelősen választasz bútort!

Mitől nevezhető valójában fenntarthatónak egy bútor?

A környezetvédelem, a tudatos vásárlás manapság már divatos, szinte elvárt szemlélet. Ezt a termékek gyártói is tudják, így sokszor arra is „zöld címke” kerül, ami nem is érdemli meg. Mert lehet, hogy éppen nem műanyagból készült, de kétes körülmények között gyártották egy távoli országban, ahonnan utána ide is kellett szállítani. Tájékozottabb vásárlók már nem csak az a felhasznált anyagokra figyelnek oda, hanem az életciklus és Co2 lábnyom fogalma sem ismeretlen számukra. Nézzük meg, hogy mik a fenntarthatóság kritériumai!

Megújuló anyagokból készült

A fa természetesen megújuló anyag, de a bambusz a gyapot vagy a gyapjú ugyanúgy. De ez nem minden! A faáru származása és termelésének módja egyáltalán nem mindegy! Akkor valóban zöld csak egy faanyag, ha kivágásával nem károsítják az adott ökoszisztémát, új fákat ültetnek a helyére tervezett előrelátó gazdálkodással. A megbízható, fenntartható fakitermelést tanúsítványok jelzik.

Újrahasznosított anyagok felhasználásával

A modern bútorgyártás során, valljuk be, nem lehet mindent elérhető áron megoldani a műanyagok használatának teljes kizárásával. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a kompozit anyagok méginkább bonyolulttá teszik ezt a kérdést. De ha már műanyag, akkor viszont legyen újrahasznosított! Erre van számos kiváló gyártói példa.

Káros anyagoktól mentes

Az talán egyértelmű, hogy nem szeretnénk, ha az ágyunk káros anyagokat bocsátanak ki. Nem elég csupán csak a fő felhasznált anyagra, hanem az összes felületkezelőre, ragasztóra, stb. is oda kell figyelni. Az viszont már könnyebben elkerüli a figyelmünket, hogy az sem elhanyagolható szempont, hogy a termék gyártása során mennyi mérgező anyag kerül a természetbe.

Felelős gyártási folyamat. 

A felhasznált anyagokon túl az egész gyártási folyamat szervezhető a fenntarthatóság szem előtt tartásával. Az ökologikus gyártási folyamat során odafigyelnek a Co2 és a szennyező anyagok kibocsátásának mértékére. Az igazán zöld szemléletű gyártók arra in hangsúlyt fektetnek, hogy fair trade módon szerezzék be az alkatrészeket, tehát, hogy ne károsítsa a természetet és az emberi közösségeket sem.

Tartós és funkcionális 

Egy jó minőségű bútor évtizedeken át jó barátunk lehet az irodában vagy otthonunkban. Ha esetleg nem is tudjuk unokáinknak továbbadni, de talán több gyerek s tudja használni. Vagy irodai összefüggésben nem mindegy, hogy új asztalokat 5 vagy 15 évente kell csak beszerezni. A garanciális időszakokkal és feltételekkel mindenképp érdemes számolni. De itt nem ér véget ez a gondolatmenet! A funkcionalitás és flexibilitás ugyanúgy elengedhetetlen. Ha egy bútor multifunkcionálisan használható, átalakítható az új igényeknek megfelelően, akkor sokkal tovább ragaszkodunk hozzá.

Időtálló dizájn 

Tudtad, hogy nem csak a funkcionalitás es fizikai tartósság játszik szerepet egy bútor élettartamánál? Valljuk be, mi mennyi bútort sejelteztünk ki azért, mert már nem tetszett? Még lehet, hogy éveket használhattuk volna, de már kiment a divatból, nem illeszkedett az új otthon hangulatába vagy az irodai imázsába, így megváltunk tőle. Egy átgondolt, időtálló dizájn többféle belső térben is megállja a helyét. Ha változik is az enteriőr, be tud illeszkedni.

Rövid szállítási útvonalak

A termékek gyársárára felhasznált energián és kibocsátott szennyező anyagookon túl azok felhasználási helyre szállítási is óriási mértékben befolyásolja azok ökológiai lábnyomát! Választhatunk helyi gyártót, helyi alapanyagokból is! A Neudoerfler bútorok Budapesttől 300 km-re készülnek Ausztria keleti részén. Ismerkedjen meg cégünk zöld szemléletével!

Válogasson a Neudoerfler kiváló minőségű bútorai közül >>>