Segítünk karbonsemleges céljai elérésében! - Officelife

Hogyan valósítható meg az ülő-álló munkavégzés?

Tényleg az ülés az új dohányzás?

A sok ülés és a mozgáshiány hátrányairól talán már szólni sem kell: sok más mellett az elhízás, a keringési rendszer betegségei, 2-es típusú cukorbetegség kockázata és mozgásszervrendszeri problémák mind-mind a következményei lehetnek… Természetesen, ha valaki napi pár óra sportot be tud illeszteni a hétköznapjaiba, annak ezektől nem kell annyira tartania ülőmunka mellett sem. De valljuk be, kevesünknek van erre lehetősége. Tehát az ülés és a mozgásszegény életmód káros hatásait jó lenne már a munkahelyen kiküszöbölni!

Akkor dobjuk ki a széket és mostantól csak állva dolgozzunk?

A válasz nyilvánvalóan nem. A hosszan tartó ülés mellett a hosszan tartó állásnak is vannak árnyoldalai, mint például a visszeresség, a hátfájás és ízületi fájdalmak. De mégis létezik arany középút, mégpedig az ülő és álló munkavégzési pozíció folyamatos váltakoztatása! Az ülő-álló munkavégzés fontosságát felismerve szerencsére rengeteg fantasztikus magasságban állítható asztal érhető el a piacon akár elektromos akár mechanikus verzióban.

Tényleg vennem kell egy új asztalt? Nem elég, ha csak óránként 5 percet sétálok?

A felvetés, hogy aktív mozgás is kerüljön a munkaidőbe nem csak jogos, hanem egyenesen elengedhetetlen! Minél több időt érdemes mozgásra, sétára kihasználni. Sajnos ez nem minden tevékenység közben kivitelezhető, ugyanakkor jó megoldás lehet például telefonálás közben felállni és tenni egy rövid sétát az irodában, vagy elsétálni egy  irodai akusztikus fülkéhez, ahol állva telefonálhatunk ülés helyett.

Oké, megvan az asztal, most már végre hátradőlhetek?

Sajnos a megfelelő bútordarabok beszerzése szükséges, de nem elégséges része az egészséges irodai munkavégzésnek. A kutatások azt mutatják, hogy nem csak egy adott munkaasztal tulajdonságai lesznek döntőek, hanem valójában a teljes irodai kultúra befolyásolja leginkább, hogy valaki mennyit ül egy nap. Így azon túl, hogy tájékoztatjuk az irodánkban dolgozókat az állás és mozgás fontosságáról további lehetőségeket adhatunk a mozgásra például álló megbeszélések és multifunkcionális irodaterek létrehozásával.

>> Válasszon ülő-álló asztalaink közül egy igazán Önnek valót! <<

>> Böngésszen az állássegítők, bárszékek és magas asztalok között! <<

 

Forrás: 

https://theconversation.com/is-standing-at-your-desk-actually-better-than-sitting-heres-what-the-evidence-says-212618

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0966636217308780?via%3Dihub

https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-014-0127-7

https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/physrev.00022.2022

 

“>